Psiholog sau psihiatru?

1. La psiholog sau la psihiatru la domiciliu?

Consultul psihologic la domiciliu insotit de o forma de psihoterapie poate fi necesar in anumite situatii:
  • dificultati de relationare/comunicare: in cuplu, cu parintii, socrii, copiii, sefii
  • orientare sociala si profesionala
  • dorinta de a avea o mai buna cunoastere de sine
  • cresterea stimei de sine
  • management al stresului la o persoana bine echilibrata psihic
  • dificultati de adaptare la o situatie noua (casatorie, nasterea unui copil, divort, deces, schimbarea locului de munca, emigrare)
  • dificultati in luarea unei decizii



Rolul medical al psihiatrului este sa intervina atunci cand simptomele intra in sfera patologica: teama intensa/permanenta aparent fara motiv, teama de a nu innebuni, de a muri, de a dezvolta o boala grava, plans frecvent, lipsa chefului de viata, scaderea randamentului la munca, lipsa apetitului (sau excesul alimentar) alimentar si sexual, sentimentul ca viata nu mai are sens, idei de sinucidere, insomnii, cosmaruri, tulburari de memorie etc. In aceasta situatie se recomanda o abordare initiala  medicamentoasa de catre psihiatru pentru reducerea rapida a simptomelor suparatoare, insotita ulterior de consiliere psihologica; astfel se va obtine rezolvarea rapida a simptomelor pe cale biochimica, apoi se vor afla cauzele psihologice subtile care au dus la problema respectiva, se vor oferi modele de comportament, se va incerca prevenirea unor noi episoade prin modificarea gandurilor eronate, a ideilor preconcepute despre lume si viata, etc.

2. Cine (mai) poate avea nevoie de un psihiatru la domiciliu?

A. Toti oamenii normali, care nu au avut in familie vreun bolnav psihic, nu au fost niciodata bolnavi psihic, nu au luat vreun medicament de psihiatrie, dar care:

lucreaza intr-un ritm sustinut, extenuant, fara pauze, cu nenumarate dead-line-uri intr-un mediu de lucru in care solicitarile depasesc capacitatea oamenilor de a le indeplini, au uitat semnificatia cuvintelor weekend/concediu de odihna si nu au un raspuns la intrebarea «Ce faci in timpul liber?» -pe acestia nu dorim neaparat sa ii tratam, ci in colaborare cu psihologul, urmarim in primul rand sa prevenim declansarea unor afectiuni psihice cauzate de stres sau depistarea lor intr-o faza incipienta. Rolul psihiatrului este de a oferi sfaturi privitoare la modificarea stilului de viata, la posibile terapii nemedicamentoase, metode apartinand terapiei naturiste si, daca este cazul, tratament medicamentos.
  • Trec printr-o despartire grea (divort, deces) si dezvolta simptome care ii impiedica sa isi desfasoare activitatile zilnice, ori le perturba constant somnul si nu se atenueaza dupa 2-3 luni de la eveniment  -abordarea este initial psihologica, iar in cazul in care exista insomnii, depresie, stari de neliniste accentuate etc si psihiatrica
  • Consuma mai mult alcool decat ar dori (ei sau cei din jur)
  • Nu se pot odihni noaptea (au insomnii, cosmaruri, se trezesc obositi)
  • Au inceput sa aiba probleme cu atentia, cu memoria, nu se mai pot concentra
  • Nu reusesc sa isi mai controleze nemultumirile si se exteriorizeaza foarte des sub forma de tipete, agresiuni verbale sau fizice asupra celor din jur sau distrug obiecte din apropiere
  • Au o teama pe care nu si-o pot controla privind mersul cu avionul, metroul, aglomeratia
  • Au o teama excesiva ca s-ar putea imbolnavi, ar putea contacta o boala grava, potential mortala, desi analizele repetate contrazic aceasta
  • Au inceput sa aiba atacuri de panica insotite de teama ca vor face infarct, vor innebuni sau vor muri
  • Au diferite simptome (intepaturi in zona inimii, palpitatii, senzatie de lipsa de aer, stari de lesin, balonari, tranzit accelerat (diaree), greata, varsaturi, furnicaturi ale membrelor, amorteli sau alte simptome pentru care s-au prezentat in repetate randuri la internist, cardiolog, gastroenterolog, endocrinolog, etc primind invariabil acelasi raspuns: « Nu aveti nimic », desi simptomele au persistat
  • Au  frecvent simptome ca cele descrise mai sus explicate ca fiind « caderi de calciu » sau colon iritabil
  • Au descoperit « Magazinele de vise » si au experimentat etnobotanicele sau alte droguri (nu-i de gluma, unele pot produce atat intoxicatii cat si adictii)

B. Dar si oameni care «au dus pe picioare» ani intregi depresii, anxietati, probleme cu alcoolul, drogurile, violente in familie, tentative de suicid si acum au decis a sa-si recupereze viata si independenta.

C. Persoanele care sufera de diferite boli fara legatura cu psihiatria si care datorita complicatiilor bolii de baza (tumori, boli degenerative, hipotiroidie, accident vascular cerebral etc) sau a medicamentelor luate (interferon, corticosteroizi etc) incep sa aiba simptome  psihiatrice(depresii, anxietati, psihoze).

In psihiatrie exista si medicamente care dau dependenta si care se folosesc numai in anumite contexte, pe durata scurta de timp (dependenta se instaleaza dupa mai mult de o luna de tratament zilnic) sau la nevoie. Beneficiul lor consta in faptul ca dau rapid rezultate, de obicei fara efecte secundare. Se folosesc in primele zile ale tratamentului in asociere cu medicamente ce nu  dau dependenta, sunt utile pe termen lung, dar care nu au un efect imediat.

ATENTIE: UN TRATAMENT PSIHIATRIC CORECT CONDUS NU AR TREBUI SA DEA DEPENDENTA!

Medicamentele folosite in psihiatrie sunt substante chimice - la fel ca si paracetamolul, algocalminul, sau antiinflamatoarele pe care le luam cu totii la nevoie. Asta inseamna ca trebuie sa potrivim medicamentul, doza, momentul si pacientul.

Asa cum nu recomandam administrarea de rutina a antiinflamatoarelor la oricine si in orice cantitate,  nu luam sedative sau a anxiolitice oricand si pe orice durata. Ele trebuie administrate de catre un specialist, pe criterii bine stabilite si nu la intamplare.

Sunt medicamente care pot da efecte secundare fie de la initierea lor, in primele 7-14 zile (greata, tremor, dureri abdominale, insomnii/somnolenta, cresterea temporara a anxietatii), fie ulterior; exista metode prin care putem « ajuta » organismul sa le tolereze mai bine si deasemenea avem datoria sa monitorizam functia hepatica si pe cea renala pentru a nu le da ocazia sa se acumuleze in organism.

Fiecare pacient raspunde diferit la un tratament, unii nu au nici un efect secundar, altii au efecte usoare sau uneori tratamentul nu poate fi suportat; si bineinteles, la unii tratamentul nu are efectul dorit, de aceea in prima luna tratamentul trebuie atent monitorizat prin dialog cu medicul.

In privinta efectelor secundare pe termen lung (cresterea in greutate de ex.), ele exista la unele medicamente si acesta este un motiv in plus ca tratamentul sa se faca sub supravegherea specialistului care stie pe ce termen poate da o substanta, daca este potrivita sau nu pentru un pacient (se are in vedere si aspectul sau fizic, bolile lui, alte tratamente pe care le urmeaza, programul de lucru,etc) ce se poate face cand incep sa apara efecte secundare.

Exista medicamente care nu se elimina prin ficat, altele nu au eliminare renala, unele sunt protectoare gastrice, altele sunt indicate in suferintele cardiovasculare sau in diabet. Tratamentul este intotdeauna personalizat in functie de varsta, sex, greutate, prezenta altor afectiuni (hepatice, cardiovasculare, etc), administrarea altor medicamente, etc.

Tratamentul individualizat pentru fiecare caz ne permite de exemplu si sa modulam starea pacientului in cazul administrarii de sedative astfel incat exista medicamente si pentru soferii de cursa lunga si pentru pilotii de avioane si pentru cei ce lucreaza noaptea.Deasemenea exista si tratamente naturiste pentru problemele psihice si pot fi folosite in stadii incipiente de anxietate sau depresie, in insomnii sporadice, in stari de astenie psihica, in situatii de stres psihic care nu a dus inca la o  tulburare psihiatrica.
In situatia in care s-a declansat o afectiune psihiatrica cu simptome clar manifeste, terapia naturista este adesea insuficienta. 

Tratamentul medicamentos "de atac" al unei afectiuni psihice de genul depresie/anxietate dureaza intre 6 luni (pentru primul episod de boala) si 1-2 ani (pentru formele recurente de boala sau cu risc mare de recadere). Sunt situatii in care e suficienta si 1 luna de tratament, pentru a ajuta organismul sa iasa din starea de neputinta.
Tratamentul in afectiunile psihice majore (psihoze, tulburare afectiva bipolara) este de minim 2 ani la primul episod, creste pana la 5 ani la al doilea episod si poate fi necesar toata viata daca au existat 3 episoade de boala.
Tratamentul pentru tulburarile de memorie din demente este pentru toata viata.

Cum actioneaza medicamentele pe sistemul nervos?

In creierul nostru exista anumite substante numite neurotransmitatori - cei mai cunoscuti sunt adrenalina, noradrenalina, serotonina, dopamina, acetilcolina; in tulburarile psihice aceste substante pot avea nivele excesive sau foarte scazute (de exemplu in depresiile cu insomnii si anxietate serotonina este diminuata; in depresiile inhibate cu somnolenta si fatigabilitate noradrenalina este scazuta; in psihoze dopamina are nivele crescute, etc. –aceasta e doar o explicatie simplista).
Medicamentele actioneaza prin echilibrarea nivelului neurotransmitatorilor; ele nu se indica «dupa ureche» ci pe baze stiintifice, tinand cont de modificarile biochimice specifice fiecarui tip de tulburare  neurologica si psihica.

Comentarii

Postări populare